Je Solčanka naozaj zdravá?

Autor: Maroš Markovič | 19.11.2012 o 14:38 | (upravené 19.11.2012 o 14:56) Karma článku: 14,15 | Prečítané:  6327x

Na vyrobku Solčanka (druh s kvasnicnym extraktom a aquaminom), ktora sa predava po BIO a inych shopoch je napisane, ze "Neobsahuje látky zvýrazňujúce chuť ako glutamán sodný, guanylan disodný, inozinan disodný."  Problemom je ale prave ten kvasnicny extrakt.

 

Tak som im napisal:

Dobry den,

Rad by som sa spytal na jednu nejasnost. Kupil som si vas vyrobok Solcanka s kvasnicnym extraktom a aquaminom, na ktorom pisete, ze neobsahuje latky ako napr glutaman sodny. Na stranke tie pisete, ze „Vám Solčanku doporučujeme ako doplnok zdravého stravovania.“

V knizke   Doba jedová ( www.dobajedova.cz ), strana 29 sa pise:

Některé výrobky nesou označení E620-E625, ale problémem je, že obsah glutamátu v potravinách se často skrývá pod označením hydrolyzované proteiny, kvasničný či sojový extrakt. Při jejich přípravě se vázaný glutamát uvolňuje z bílkovin a ve vysoce škodlivé volné formě zůstává v produktu.

Z toho vyplyva, ze vas vyrobok by NEMAL byt doplnok zdravého stravovania.

Prosim o vysvetlenie, ci som spravne pochopil, resp. vasu reakciu na uvedeny nazorovy rozpor.

Maros Markovic

 

Odpisali mi:

 

Dobrý deň,

Posielame Vám vyjadrenie od BEL/NOVAMANN s.r.o. k tomuto problému:

dovoľte aby sme Vám vyslovili poďakovanie za Vašu pripomienku. Máte pravdu,

že kvasničné extrakty pre potravinársky priemysel sa najčastejšie vyrábajú

prídavkom soli, ktorá poruší osmotickú rovnováhu a rozpad buniek s

nasledujúcim autolytickým procesom, ktorý hydrolyzuje aj bielkoviny a

peptidy, pričom sa uvoľňuje aj kyselina glutamová

 

Nami uvedenú informáciu "Neobsahuje látky zvýrazňujúce chuť ako glutamán

sodný, guanylan disodný, inozinan disodný" nie je však možne spájať s

prítomnosťou uvedenej aminokyseliny , ktorá je súčasťou zloženia niektorej

zo zložiek použitých na výrobu potraviny. Ide o informáciu, že sa nepridáva

zámerne ako prídavná látka v prečistenom stave s prideleným kódom "E" a

ktorá nie je v rozpore s požiadavkami na označenie potravín stanovených

vyhláškou MPRV SR č.127/2012 o označovaní potravín.

V našom prípade sa jedna o aminokyselinu, ktorá je prítomná v podstate vo

všetkých bielkovinách a uvoľňuje sa i procesoch zrenia početnej skupiny

potravín, napr. fermentovaných mäsových výrobkoch, výrobe bielkovinových

hydrolyzátov a pod.

Nakoľko sa objavili tieto nezrovnalosti, ukončujeme výrobu a predaj tohto výrobku.

Za porozumenie ďakujeme.

S pozdravom

Vladimír Švajlen

 

 

Vysledok (ak ako ho chapem ja)

To, že je na výrobku napísané, že neobsahuje látky zvýrazňujúce chuť ako glutamán sodný, guanylan disodný, inozinan disodný, ... je prísne vzaté pravda. Ale asi tak, ako keď kameňom rozbijete okno a budete tvrdiť, že to nie vy, to ten kameň.

Ak ten výrobok stiahnu z predaja a výroby, tak je to krok, ktorý v kontexte toho, že to vyrába firma produkujúca ZDRAVÉ jedlá, oceňujem.

Koľko je ale takých firiem, čo to priznajú a prípadne s tým niečo urobia?

Mali by sme lepšie čítať to čo je na výrobkoch napísané.

 

 


 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

SVET

Slovák pomáha pri Mosule: Tu sa bojuje proti najväčšiemu zlu

Neumytý, neoholený, hladný. Po troch dňoch na fronte chce OLIVER VALENTOVIČ len teplú sprchu, pivo a pizzu. Pomáha pri irackom Mosule.

KOMENTÁRE

Koaličný Kotleba? Smer sa už vôbec nehanbí

Snaha kontrolovať moc je natoľko prioritná, že všetko ostatné ide bokom.

DOMOV

Najviac mladých Slovákov podporuje podľa štúdie extrémistov

S nenávisťou na webe sa stretáva 84 percent.


Už ste čítali?